

- Warszawska Szkoła Doktorska
- Studia doktoranckie
Współpracujemy dla nowoczesnego przetwórstwa żywności
Informacje ogólne - Ważne wydarzenia |
Paskalizacja to utrwalanie żywności wysokim ciśnieniem. Pozwala na przedłużenie jej trwałości bez konieczności stosowania konserwantów. Żywność zachowuje wartości odżywcze i walory smakowe, co jest uważane za największą przewagę tej metody nad obróbką termiczną. Ma to kluczowe znaczenie np. w przypadku soków, warzyw, owoców, mięsa oraz innych produktów.
5 lutego 2025 w Piotrkowie Trybunalskim podpisany został list intencyjny inicjujący współpracę Instytutu Wysokich Ciśnień PAN z dwiema instytucjami: Siecią Badawczą Łukasiewicz – Łódzki Instytut Technologiczny oraz Akademią Piotrkowską w zakresie opracowania innowacyjnych technologii przetwórczych, które zwiększą trwałość produktów spożywczych w oparciu o metody wysokociśnieniowe.
Na mocy podpisanego porozumienia, Instytut Wysokich Ciśnień PAN zbuduje nowoczesny paskalizator, który będzie między innymi wykorzystywany przez studentów nowego kierunku wydziale techniczno-rolniczym na Akademii Piotrkowskiej. Łukasiewicz – Łódzki Instytut Technologiczny wnosi do projektu doświadczenie w zakresie badań nad technologiami dla przemysłu spożywczego, dysponując nowoczesnym zapleczem laboratoryjnym oraz ekspercką kadrą naukową.
Porozumienie o współpracy podpisali: dr hab. Jacek Bonarek, prof. AP - Rektor Akademii Piotrkowskiej, prof. Michał Boćkowski - Dyrektor Instytutu Wysokich Ciśnień PAN, Hubert Cichocki - Prezes Centrum Łukasiewicz oraz dr hab. Marcin Górski - Prezes Sieci Badawczej Łukasiewicz – Łódzki Instytut Technologiczny.